top of page

Így működik az iskolaszövetkezet

Szeretnél diákként szövetkezetnél dolgozni? De nem tudod pontosan hogyan működik, mi vár rád? Most láthatod lépésről-lépésre a diákszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatás menetét.

Mindenekelőtt fontos tudni, miért is jó Neked ez a foglalkoztatás. A szövetkezet csakis megbízható vállalkozásokkal tartja a kapcsolatot. Így nem kell attól félned, hogy rossz helyre kerülsz. A szövetkezet tagjaként saját koordinátorod lesz, aki mindenben a segítségedre lesz. Úgy kell elképzelned, mint egy mentort, ha a munkahelyeden vagy a munkakeresésben elakadtál bátran fordulhatsz hozzá, a te érdekeidet tartja szem előtt.

Na de hogyan is lehet ez mind a tiéd?




Az első és legfontosabb az aktív hallgatói jogviszony és a regisztráció! Diákként rendelkezel hallgatói jogviszonnyal (iskolalátogatási papír) mellyel igazolni tudod tanulói státuszodat. Ez nagyon fontos, mert a szövetkezetbe csakis diákok léphetnek be. Ha ez pipa, akkor regisztrálj be a szövetkezetnél. A regisztrációt online is meg tudod tenni. A regisztrációval a szövetkezet tagjává válsz, melynek jelképes díja van. Ne aggódj ez az első munkabéredből kerül levonásra és a tagságból való kilépéskor vissza is kapod.


A diákmunkát nyári szünetben már 15 éves kortól végezheted, vannak kifejezetten fiatalabbaknak szóló munkák. A 18 év betöltése nem minden esetben elvárás.



Bizonyos munkákhoz szükséges orvosi vizsgálat vagy tüdőszűrési vizsgálat, de ne aggódj a koordinátorodtól kapsz majd időpontot és neked csak a megfelelő helyen és időben kell lenned, semmi más teendőd nincs.


Az iskolaszövetkezetek többféle és fajta diákmunkát ajánlanak, így tudsz bőven válogatni a rövid, hosszú vagy alkalmi lehetőségek és a 4-6-8 órás műszakok között. Akár gyakornoki munkát is kereshetsz, de ha nem tudod mivel szeretnél foglalkozni érdemes több szektorban is kipróbálni magad, hiszen a szakmádat is megtalálhatod a szövetkezeti munkák között.



Ne feledd a munkáltatód a szövetkezet, így tőlük kapod a fizetésed a szerződésben megállapított naptári napig, ami általában minden hónap 10-e.

0 comments
bottom of page