top of page
glow_photo_effect_1 másolat_.png
Purple Illustrated Trivia Night Facebook Post (6).png
glow_photo_effect_1 _.png
diakblog.jpg
portrait-young-beautiful-fashionable-model-wearing-leather-baker-baseball-cap-holding-smar

Miért jó dolgozni, mint diák? – Milyen előnyei vannak a diákmunkának?

A Get Work Iskolaszövetkezet nappali tagozatos középiskolás és egyetemista fiatalok számára kínál diákmunka lehetőségeket, akár passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok részére is.

Kiemelt figyelmet fordítunk a stabil, precíz ügyvitelre és a munkabérek pontos utalására, mivel célunk:

változatos, színes, folyamatos fejlődést garantáló munkalehetőségeket és tisztes jövedelemforrást biztosítani, ezáltal segítséget nyújtani a későbbi tapasztalatszerzés és elhelyezkedés elérésében.

Előnyök a diák munkavállaló számára:

alarm-clock_8486530.png

Rugalmas munkaidő

Továbbra is te magad osztod be a szabadidődet, hiszen rugalmas időbeosztásban, részmunkaidőben is dolgozhatsz hétvégén, iskolaiszünetben DE ! - akár egész évben is.

laptop_8970208.png

Karrier

Gyakornoki lehetőségeink révén teljes karrier utat járhatsz be, kapcsolatot építhetsz, megismerheted a multinacionális nagyvállalatok környezetét.

prize_10779082.png

Tapasztalat

A diákmunka által szerzett tudást és jártasságot felhasználva, könnyebben illeszkedhetsz be a munka világába az iskola elvégzése után.

diakblog.jpg

Tudtad, hogy kevesebb, mint 2 perc alatt betudsz regisztrálni hozzánk, és már válogathatsz is a jobbnál jobb munkalehetőségek közül?

neon-wall-clock-brick-wall.jpg
diakblog.jpg

Gyakori kérdések

Working on Computer

01

Ki vállalhat diákmunkát?

diakblog.jpg

Betöltött 18. életév felett bárki, aki rendelkezik diák vagy hallgatói jogviszonnyal magyarországi oktatási intézményben.

Betöltött 16. életév felett (és 18 alatt) is vállalható diákmunka, ebben az esetben szülő vagy törvényes gondviselő engedélye szükséges hozzá.

Betöltött 15. életév felett (és 16 alatt) szintén vállalható szülő vagy törvényes gondviselő engedélyével, azonban csupán iskolai szünetben.

A 15. életév alatt kulturális, művészeti, sport területen végzett munka lehetséges (például statiszta, gyermekszínész), viszont itt a szülői vagy törvényes gondviselői engedély mellett a gyámhivatal engedélye is szükséges.

A fentiek közül mindegyik esetben szükséges adóazonosító jel (adókártya). Ennek igénylése ingyenes, a NAV segítségével szerezhető be.

Passzív jogviszonnyal vállalhatok diákmunkát?

Dolgozhatsz passzív jogviszonnyal, abban az esetben, ha nappali jogviszonyt passziválttattál és még nem töltötted be a 25. életéved. NEM dolgozhatsz passzív jogviszonnyal a 25. születésnapodat követő naptól kezdve, sem akkor, ha levelező vagy estis jogviszonyt passziválttattál!

Mikorra várhatod a béred?

Jelenléti íveden leigazolt óraszámok alapján számfejtjük a jövedelmed, melynek nettó összegét minden hónap 10-éig utaljuk át a bankszámládra.

man-uses-laptop-closeup-male-hands-neon-lighting.jpg

02

Mi szükséges

a beiratkozáshoz?

diakblog.jpg

Mielőtt beiratkoznál hozzánk, érdemes előkészítened minden fontos dokumentumod, hogy sikeres legyen a regisztrációd.

 

Szükség van:

diákigazolvány

adókártya

tajkártya

lakcímkártya

érvényes iskolalátogatási/
jogviszony igazolás

bankszámlaszerződés/kivonat

18 év alatt szülői nyilatkozat

sad-man-getting-dislikes-by-audience-social-addiction.jpg

03

Mi a teendőm akkor, ha egy alkalmi munkát elvállaltam, de mégsem tudok menni?

diakblog.jpg

Ilyen esetben jelezz vissza azon az elérhetőségen, amin kerestünk és add meg nevedet, elérhetőségedet valamint, hogy melyik munkára szerveztünk le és jelezd, hogy a korábban elvállalt munkát mégsem tudod vállalni.

 

JÓ HA TUDOD!! Az általad elvállalt munkát, a munkavégzés megkezdése előtt, maximum 24 órával előtte van lehetőséged lemondani.

laptop-blank-notepad-paper-money-neon-lighting-top-view.jpg

04

Munkabér / Fizetés

diakblog.jpg

Jövedelemszámítás egyszerűen

 

Diákként is fontos, hogy tisztában legyél béred pontos összegével, illetve azzal, hogy milyen levonások terhelik bruttó béredet. A havi bérelszámolás alapja diákok esetében legtöbbször a ledolgozott óra, amit jelenléti íven kötelező vezetni. A ledolgozott munkaóráid számát beszorozva a bruttó órabéreddel megkapod a havi bruttó fizetésed.

 

A bruttó bért diákszövetkezeti foglalkoztatás esetén a törvényi előírásoknak megfelelően 15% személyi jövedelem adó terheli (de csak ha betöltötted a 25. életéved), tehát egy egyszerű képlet segítségével kiszámítható az összeg, ami kiutalásra kerül bankszámládra:

(ledolgozott óra * bruttó órabér) * 0,85 = nettó bér

 

Kell-e adózni a diákmunka után?

 

Az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka 2022-től akár teljes adó- és járulékmentességet élvezhet, mivel az eddigi járulék- és szocho-mentesség mellett a kedvezmény maximumáig szja-mentessé is válik. Ez azt jelenti, hogy a bruttó fizetés azonos lehet a nettó fizetéssel, amennyiben még nem töltötted be a 25. életéved. A kedvezmény érvényesítését nem kell kérni, a munkáltató a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.

 

Az óránként fizetendő minimálbér 2023. december 1.-től, bruttó 1534 forint. Ez a minimum, ami a munkavégzésért jár. Jelenléti íveden leigazolt óraszámok alapján számfejtjük a jövedelmed, melynek nettó összegét minden hónap 10. napjáig utaljuk át a bankszámládra, de legkésőbb minden hónap 15.-ig.

Van minimálbér diákmunkánál?

Igen, van. A minimálbér teljes munkaidős foglalkoztatás esetén (heti 40 óra) bruttó havi 266.800 forint, ez órabérben számolva bruttó 1534 Forint, ami diákokra is vonatkozik.

Mikorra várhatod a béred?

​Jelenléti íveden leigazolt óraszámok alapján számfejtjük a jövedelmed, melynek nettó összegét minden hónap 10.-ig utaljuk át a bankszámládra, de legkésőbb minden hónap 15.-ig.

beautiful-woman-fashionable-swimsuit-isolated.jpg

05

Diákmunka és fizetett szabadság?

diakblog.jpg

Iskolaszövetkezeten keresztül dolgozó diák munkavállaló nem jogosult fizetett szabadságra.

Fontos megjegyezni viszont, hogy ettől független a diákmunka nagy előnye, hogy a tanuló általában ráérése szerint, a munkaadóval egyeztetve alakíthatja a munkaidejét.

listens-music-greeting-caucasian-woman-s-portrait-isolated-gradient-studio-background-neon

06

Mi a teendőm akkor, ha állandó munkám van és szeretném abbahagyni ott a munkavégzést?

diakblog.jpg

Ezt a szándékodat mihamarabb jelezd az adott munkatársunknak (nevét, elérhetőségét megtalálod a munkára kapott Eseti megállapodásod alján), vedd fel vele a kapcsolatot és egyeztess vele arról, hogy meddig mész dolgozni, mi az esetleges további teendőd. Vedd figyelembe, hogy minimum 5-8 munkanappal előre kell jelezned, ha szeretnéd befejezni a munkát.

woman-enjoying-her-virtual-date.jpg

07

Tag voltam, általatok dolgoztam, de ki szeretnék lépni. Mi a teendő?

diakblog.jpg

Amennyiben megérkezett tőlünk az utolsó fizetésed is és már nem szeretnél a szövetkezetünk tagja lenni (pl: megtaláltad álmaid munkáját más munkáltatónál), akkor kilépési szándékodat jelezheted e-mailben, telefonon vagy akár személyesen az irodánkban. Ezt követően egy kilépési nyilatkozatot kell kitöltened, majd bérutalás után (fontos, hogy ebben az esetben is 10.-ig kapod meg a fizetésed) kiléptetünk.

Neon Exhibition

08

Jogviszonyod igazolása

diakblog.jpg
  • Diákigazolvánnyal

  • Diákigazolvány igényléséről szóló igazolással

  • Diákigazolvány helyett kiállított igazolással

  • Iskolalátogatási igazolással

 

Amennyiben még nem adtál le az aktuális időszakra érvényes nappali tagozatos igazolást, és dolgozni szeretnél, akkor gyorsan pótold ezt, mert adott időszakra szóló jogviszony igazolás hiányában nem állhatsz munkába akkor sem, ha addig dolgoztál.

side-view-woman-posing-with-confetti.jpg

09

Szakmai Gyakorlat

diakblog.jpg

A GWISZ is jogosult a diákmunkát igénybe vevő céggel együttesen leigazolni a szakirányú tanulmányaidhoz kapcsolódó munkád, mint a diplomához szükséges szakmai gyakorlatot. A projektvezetőnk felé megállapodás aláírásakor kérjük jelezd, hogy kéred a szakmai gyakorlatod leigazolását. A szükséges dokumentumokat iskolád tanulmányi osztályáról szerezheted be.

glow_photo_effect_1 másolat_.png
im_busy.png

Van még kérdésed? Írj nekünk!

Köszönjük! Hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

bottom of page