top of page

Nem tudsz dolgozni a vizsgaidőszakban, mert ki sem látsz a tanulnivalóból? Tippek a tanuláshoz!

Te sem szeretnéd, ha a vizsgaidőszakod csak a tanulásról szólna? Esetleg pénzkieséssel is járna? A vizsgaidőszak mindenkinek nagy mumus, azonban több módszer is segít abban, hogy effektíven dolgozd fel a tananyagot. Az ’utolsó pillanatban mindent bemagolok’ elv nem túl célravezető, így, ha már a szemeszter elején kialakítasz egy rutint, a vizsgaidőszakban még meghálálod magadnak. Tanulj meg hatékonyan tanulni az alábbi tippekkel!





Az órán is tanulsz

Járj be az óráidra, hiszen már itt is rengeteg információt dolgoz fel az agyad. A tanulást nem kell majd a nulláról kezdened. Minél aktívabb vagy az órán annál több információra fogsz emlékezni, a tudást jó élményekhez kötni és tartósabbá tenni. Aktívnak lenni a jegyzetelést is jelenti. Egy jegyzet pedig Jolly Joker a vizsgaidőszak alatt.


Ismétlés

Az órák után, nagyon fontos az otthoni ismétlés. Miután vége egy előadásnak az emberi agy elkezd felejteni. A rendszeres ismétléssel a felejtés görbéje a megszokott lefelé ívelés helyett, fel fog ugrani. Ez annyiszor fog megtörténni amennyiszer ismételed az anyagot, minél gyakrabban annál kevesebb információ fog elveszni a felejtés fázisában. Próbáld ki, mennyi információra emlékszel az óráról, ha hamarabb, és ha később kezded ismételni az anyagot!



Oszd be

Az agy csak bizonyos mennyisségű új információt tud begofadni, így fontos, hogy ne áraszd el állandóan túl sok információval. Oszd fel a tanulnivalód és a kapacitásod alapján oszd be magadnak. Figyelem! Az ismétlést sem szabad ilyenkor kifelejteni!


Hatékonyság

Te tudod melyik napszakban tudsz a leghatéknyabban tanulni? Ha nem, ideje kideríteni. Tanulmányok szerint a délelőtti tanulás a leghatékonyabb, hiszen ilyenkor friss és éber az agyad. Ha nehezen kelő és inkább éjszakai tanuló vagy az sem probléma, de azért aludni se felejts el. Ha már tudod melyik napszakban tudsz a legsikeresebben tanulni, fontos, hogy ki is maxold ezt az időt.


Nehéz gyakorlati tárgyak

Ha nehéz gyakorlati tárgyaid vannak, amikre sok gyakorlási időt kell szánnod, próbálj meg minden nap 1 gyakorlati feladatot megoldani. Eleinte lehet, hogy hosszabb időt vesz majd igénybe, idővel viszont bele fogsz jönni és rutinszerűvé válik majd a feladatmegoldás. Ne feledd az ismétlés a tudás anyja, a gyakorlás meg az apja!


Ne magolj, magyarázz!

A tanulást sokan a magolásnál rontják el. Magolni lehet, de nem érdemes. Nem, még definíciókat sem! Magyarázd az anyagot, a fogalmat magadnak vagy másoknak mintha te lennél a tanár. A magyarázat segít abban, hogy az információ lényegét és értelmét jegyezd meg, értsd a logikát benne. A számonkérés során könnyebben és jobban fogsz erre az információra emlékezni, mint arra amit próbáltál bemagolni megértés nélkül.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page